Jak prawidłowo dbać o meble wykonane z drewna?

Drewniane meble doceniane są za niezwykłą trwałość i piękny, naturalny wygląd. By jak najdłużej wyglądały dobrze, niezbędna jest odpowiednia pielęgnacja. Przeczytaj nasz krótki artykuł, a dowiedz się, jak zadbać o drewniane stoły, szafy i półki.

 

Meble drewniane potrafią przetrwać wiele lat, jednak te mocno eksploatowane narażone są na uszkodzenia mechaniczne, szczególnie wyszczerbienie krawędzi. Trzeba pamiętać, że mają one także dość miękką, chłonną powierzchnię, dlatego powinny być one zabezpieczone w odpowiedni sposób. Można to zrobić przy pomocy oleju lub różnego rodzaju lakierów, które mogą dawać mniej lub bardziej połyskliwy efekt. Z biegiem czasu drewno zmienia nieco swój odcień i wymaga nanoszenia świeżych warstw impregnatu. Niezwykle ważny jest również sposób użytkowania drewnianych przedmiotów na co dzień.

Przeczytaj także: W jakim wnętrzu sprawdzą się schody wykonane z drewna?

Jak chronić meble drewniane na co dzień?

Warto zapamiętać kilka podstawowych zasad obchodzenia się z meblami drewnianymi, aby nie narażać ich na zbyt szybkie zużycie.

Najważniejsze z nich to:

  • unikanie wilgoci – należy unikać moczenia drewna także w trakcie czyszczenia. O ile to możliwe należy przecierać je suchą szmatką, ewentualnie nasączoną specjalnymi preparatami do drewna. Na etykietach takich środków jest zawarta informacja, do jakiego rodzaju drewna nadaje się preparat. W pomieszczeniach o dużej wilgotności należy zadbać o dobrą wentylację;
  • unikanie wysokich temperatur – gorące przedmioty położone na drewnianych meblach, na przykład kubki czy garnki mogą powodować natychmiastowe powstanie brzydkich plam. Jeśli masz w kuchni drewniany stół, koniecznie zaopatrz się w plastikowe lub gumowe podstawki;
  • unikanie ostrych przedmiotów – staraj się unikać kontaktu mebli drewnianych z twardymi, ostrymi przedmiotami. Powstałe zarysowania mogą być trudne do usunięcia;
  • unikanie plamiących substancji – drewno dość łatwo chłonie substancje, szczególnie wilgotne. Plamy po owocach czy winie trzeba jak najszybciej wytrzeć, w przeciwnym wypadku mogą się utrwalić.